VOLG ONS

Waar vandaan

waar-vandaan

De wol (die wij verwerken tot geperste schapenwol korrels, wolvlokken en als ingrediënt in wolpotgrond) komt rechtstreeks via onze schapenhouders. Zij scheren hoofdzakelijk schapen die grazen in de Gelderlandse velden, waar verschillende schapenrassen voorkomen. Momenteel sorteren we handmatig 2 stromen: 

  • Wol van heideschapen: dieren van 1 ras die vooral op heidevelden grazen, vaak op dezelfde locaties.
  • Wol van diverse herkomst: verschillende rassen die grazen op grasland, heide of andere bodemsoorten, op verschillende locaties. 

Het circulaire karakter van wol

Bij Wolterra zijn we ervan overtuigd dat een gezonde bodem de basis vormt voor gezonde bloemen, planten, groenten en fruit, zowel in de moestuin als in de siertuin, op het terras of in de kas.

Om een gezonde bodem duurzaam te verbeteren, zijn we gestart met onze wolproducten zoals de schapenwol korrels. Wol verbetert namelijk de structuur van de grond en de voedzame stoffen in de wol worden langzaam, over een periode van 6 maanden, afgegeven. Hierdoor wordt de wol die ‘overblijft’ na het scheren van schapen omgezet in voedsel en een bodemverbeteraar voor de planten. Dit proces voeren we regionaal uit, waardoor de cirkel rond is.

Waarom scheren?

Schapen moeten jaarlijks geschoren worden, omdat ze hun vacht niet vanzelf verliezen. Het scheren is noodzakelijk voor hun gezondheid, aangezien een schaap dat niet wordt geschoren een steeds dikkere vacht van vervilte wol ontwikkelt, waarin vuil, vocht en wolvet zich ophopen. Deze te lange wintervacht kan in de zomer leiden tot oververhitting, met de dood van het dier tot gevolg. Bovendien is lange wol ideaal voor de ontwikkeling van huidziekten, waaraan schapen binnen enkele weken kunnen sterven. Dus scheren is een must – een gezond schaap is een geschoren schaap!

Geen afval, maar grondstof

Op dit moment wordt schapenwol beschouwd als een afvalproduct van de natuur. Vanuit duurzaamheidsoogpunt is dit een onwenselijke situatie. Schapenwol is namelijk uitstekend geschikt als grondstof voor meststoffen. Zo kan schapenwol, van een eerst nutteloos afvalproduct, uitgroeien tot een groeibevorderend product dat nieuw leven stimuleert. In Nederland en Gelderland is schapenwol als mestbestanddeel echter zeer beperkt beschikbaar. Daarom willen de mensen achter Wolterra hier snel verandering in brengen.

Meer informatie over schapen, wol of Wolterra?

Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer 085 822 33 48 of stuur een e-mail naar info@wolterra.nl.