VOLG ONS

Veel gestelde vragen

Klantenservice vragen image 30 06 24
PRODUCTKIEZER

Wat levert Wolterra en waar wordt het gebruikt? 

Onze schapenwol, geperst tot korrel, verwerkt in potgrond/tuingrond of gesneden in vlokken is inzetbaar als circulaire meststof en bodemverbeteraar voor sier- en tuinplanten, de moestuin, kringlooplandbouw, bio-based toepassingen zoals groene daken, de land-, tuin- en bosbouwsector en als duurzame vervanger voor kunstmest.

Welk Wolterra product heb ik nodig? 

Momenteel levert Wolterra alleen wolkorrels, binnenkort ook wolpotgrond en wolvlokken. Wolterra wolkorrels zijn goed doseerbare en uitstekend hanteerbare geperste ‘pellets’ of korrels gemaakt van 100% ruwe, ongewassen schapenwol. De korrels zijn licht van gewicht en laten zich met de hand makkelijk en gelijkmatig uitstrooien of verdelen met een tuinschepje of een bats.

Wat is het verschil tussen wolkorrels en wolvlokken? 

Wolkorrels of wolpellets (twee benamingen voor hetzelfde product) bestaan uit 100% schapenwol geperst tot kleine brokjes. Voor het persen wordt de wol gesneden, na het persen worden de korrels in een warmteproces gehygieniseerd. Wolvlokken zijn klein gesneden plukjes wol, in pure vorm dus niet geperst.

Wat is de voedingswaarde in de wol?

Het gehalte aan voedingsstoffen voor planten is ongeveer 10,8% stikstof, 1,4% fosfaat, 5,2% kalium en 4% zwavel. Daarnaast zijn er residuen huidvet/wolvet (lanoline), ontlasting en andere organische stoffen zoals stro in de wol aanwezig die een bijdrage kunnen leveren aan de voedingswaarde van de wol.

Wat is de pH in de wol?
Wol heeft een pH van 8,9.

Is wol, wol?
Wol van Wolterra is altijd wol rechtstreeks van het schaap. We hebben diverse testen gedaan met Veluwse wol van verschillende schapenrassen en ook verschillende mensgels gemaakt om te testen of daar verschillen in zaten qua voedingswaarden. Procentueel is er bijna geen verschil in de voedingswaarden van de wol van verschillende schapenrassen, zodat het maken van onderscheid of verschillende mengsels niet nodig is.

Is wol een veilig product?
Wol is een 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar product, wat hypoallergeen is (geringe kans dat iemand allergisch is voor wol) en zacht aanvoelt. Wol heeft het grootste absorptievermogen van alle natuurlijke vezels (tot 350% van het eigen gewicht) en kan dus uitstekend water vasthouden. Wolvezels zijn licht en elastisch en verteren slecht langzaam in de grond, waardoor ze een bodemstructuur verbeterend effect hebben. Wol is relatief brandveilig en schimmelwerend. Bij Wolterra werken wij bovendien volgens de maatstaven van Skal. 

Wie zijn jullie wol-leveranciers?
Veel Veluwse schaapskuddes die op biologische wijze ruige natuur begrazen. Daarnaast zijn het de schapenhouders in de wijde omtrek die met de grootst mogelijke inzet hun schapen verzorgen.

Is wol in de grond niet zonde van de wol?
Het lijkt misschien tegenstrijdig om wol in de grond te stoppen, gezien het hoogwaardige karakter ervan. Maar niet alle wol is 1ste keus en voor alle 2de keus wol, die meestal als afval wordt verbrand, is dit een uitstekende manier om een grondstof opnieuw te benutten. Wat als ‘overgebleven’ wol wordt beschouwd, is eigenlijk geen afval, maar een bodemverbeteraar en meststof.

Wat is het verschil tussen wolkorrels en wolpellets? 

Heel simpel, er is geen verschil tussen de wolkorrels en wolpellets van Wolterra. Het zijn twee benamingen voor hetzelfde product: 100% schapenwol geperst tot kleine brokjes. De Engelse benaming voor die brokjes is ‘pellets’, in het Nederlands noemen we dat liever ‘korrels’.    

Hoeveel heb ik nodig?

Voor de moestuin hanteren we de volgende vuistregels: 

  • erwten en bonen: ca. 80 – 140 ml/m2
  • wortel, sla en radijs: ca. 120 – 200 ml/m2 
  • tomaten, komkommer en kool: ca. 200 – 300 ml/m2 
  • bessen, fruit en vaste planten: ca. 120 ml/m2 
  • balkon en potplanten: ca. 40 ml/liter aarde
  • jonge bomen en grote struiken: ca. 400 ml/ boom


Belangrijk: door de gelijkmatige afgifte van de voedingsstoffen, de wateropname- en afgifte van de wolvezels en de positieve invloed op bodemstructuur is de aanbevolen hoeveelheid voldoende. Overdosering wordt niet geadviseerd.

Hoe gebruik ik de wolkorrels?

Bij bestaande beplanting in de tuin of in het veld wordt aanbevolen de wolkorrels met een hark ongeveer 5 cm in de aarde in te werken. Voor bomen of struiken kunnen de korrels gelijkmatig verdeelt in de pootgaten aangebracht worden en de helft na het poten rondom de wortels. Bij potplanten, zowel binnen als op het terras, is het advies de wolkorrels gelijkmatig aan te brengen rond en onder de kluit van de plant. Over het algemeen zorgt een gelijkmatige en regelmatige verdeling van de korrels voor een evenwichtige afgifte van de voedingsstoffen in de wol en voor een optimale benutting van het watervasthoudend en structuur verbeterend vermogen van de wolvezels.      

Zijn wolkorrels kostenefficiënt in gebruik?

Wolkorrels produceren is een arbeidsintensief en grotendeels handmatig en ambachtelijk proces. Dat kost tijd en geld, en daarom zijn wolkorrels niet de goedkoopste meststof die verkrijgbaar is.
Maar wat wolkorrels efficiënt in het gebruik maakt, is dat ze maar 1 keer per jaar aan de grond toegevoegd hoeven te worden, terwijl andere (goedkopere) meststoffen verschillende keren per jaar toegevoegd moeten worden. Dat scheelt dus weer tijd en geld!
En daarnaast brengt wol weer leven in de bodem, omdat het organisch materiaal is. En een bodem die leeft, is gezonder en geeft weer meer opbrengst.

Wat zit er eigenlijk in de wolkorrels?

Wolkorrels zijn voor 100% van wol gemaakt en zijn daardoor een 100% organische meststof. Wolkorrels zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en bevatten ongeveer 10,8% stikstof, 1,4% fosfaat, 4% zwavel en 5,2% kalium. Daarnaast zijn er residuen huidvet/wolvet (lanoline), ontlasting en andere organische stoffen (zoals strootjes) in de wol aanwezig.

Hoeveel voeding zit er in?

Het gehalte aan voedingsstoffen voor planten is ongeveer 10,8% stikstof, 1,4% fosfaat, 5,2% kalium en 4% zwavel. Daarnaast zijn er residuen huidvet/wolvet (lanoline), ontlasting en andere organische stoffen in de wol aanwezig die een bijdrage kunnen leveren aan de voedingswaarde van de wol.

Waarom varieert de kleur van de wolkorrels?

Dat heeft te maken met de kleur van de wol. Soms is er meer donkere wol als witte wol.

Soms zijn er meer zwarte schapen in een koppel schapen. Na het persen wordt de wol altijd donkerder.

Zijn wolkorrels veilig om te gebruiken? 

Wolkorrels worden na het persen gehygiëniseerd, door een warmtebehandeling worden eventuele onwenselijk micro-organismen vermindert tot een veilig niveau. Daarnaast is wol hypoallergeen (geringe kans dat iemand allergisch is voor wol), maar het kan ook sporen van lanoline (wolvet) bevatten, waarvoor wel een allergie kan ontstaan. Last but not least – Wolterra wolkorrels zijn gifvrij en vormen geen gevaar voor kinderen, huisdieren, dieren in de tuin of dieren in het veld mochten zij deze aanraken of opeten.   

Hoe bewaar ik het?

U kunt de Wolterra wolkorrels het beste droog en koel bewaren, bij voorkeur (om uitdrogen, maar ook vocht aantrekken te voorkomen) in een gesloten verpakking.

Hoelang blijft het goed? 

Mits droog en koel bewaard in de originele verpakking blijven de Wolterra wolkorrels ongeveer een jaar hun vorm behouden, daarna kunnen ze in minder of meerdere mate hun vorm verliezen en overgaan in een grof poeder. Als grof poeder zijn ze overigens nog steeds ‘goed’ om te gebruiken! Pas 2 jaar na de productiedatum van de Wolterra wolkorrels verwachten wij een afname van de werking van de voedingsstoffen.

Wat weegt het?

Er is soms variatie in het soortelijk gewicht van de korrels, maar gemiddeld geldt: 1 liter = ca 450 gram.

Wat doe ik met de lege verpakking? 

Op iedere verpakking is aangegeven wat u hiermee kunt doen. In een aantal gevallen zijn verpakkingen plasticvrij en 100% composteerbaar, dan kunnen ze op de composthoop of in de GFT-bak – wel graag in snippers, dan composteren ze sneller! Andere verpakkingen zijn te recyclen; als ze van kraftpapier zijn, dan zijn ze van gerecyclede grondstoffen gemaakt en kunnen ze in de papierbak na gebruik. De emmers zijn gemaakt van recyclebare grondstof en kunnen het beste hergebruikt worden in plaats van gerecycled!

Welke producten kan ik los gestort krijgen? Op aanvraag kunnen we de Wolterra wolkorrels in big bags met een inhoud van 1 m3 leveren. Ook is mogelijk wolkorrels in hoeveelheden naar uw keuze los gestort geleverd te krijgen. Voor tarieven, levertijden en leveringsmogelijkheden vragen wij u contact op te nemen met ons via de telefoon op 085 822 33 48 of stuur een e-mail naar info@wolterra.nl.

Wanneer heb ik het in huis?

Voor aankopen via onze webwinkel op deze site vragen wij u rekening te houden met levertijden van enige werkdagen. Verzending is gratis vanaf een aankoopbedrag van € 50,- per aankoop. 

Hoe werkt het afleveren?

Voor het verzenden van Wolterra-producten die aangekocht worden via de webwinkel op deze website, maken wij gebruik van de diensten van DHL. Het mailadres dat u opgeeft bij uw bestelling wordt doorgegeven aan DHL, zij zullen u per mail informeren over de voortgang van uw bestelling en de verwachte leverdatum van uw aankoop.
Voor aankopen en bestellingen buiten onze webwinkel om, is het raadzaam om even contact op te nemen via de telefoon op 085 822 33 48, zodat we goed af kunnen stemmen hoe en wanneer u uw bestelling geleverd krijgt.

Kan ik samen met de buurt of tuinvereniging inkopen?

Dat kan, wij dragen gezamenlijke initiatieven een warm hart toe! Voor afspraken, mogelijkheden, tarieven, levertijden en leveringsmogelijkheden vragen wij u contact met ons op te nemen via de telefoon op 085 822 33 48 of stuur een e-mail naar info@wolterra.nl.

Kan ik bedrijfsmatig Wolterra-producten doorverkopen?

Dat kan, wij komen graag met u in gesprek en informeren u graag over uw mogelijkheden. Voor afspraken, tarieven, levertijden en leveringsmogelijkheden vragen wij u contact op te nemen met ons op via de telefoon op 085 822 33 48 of stuur een e-mail naar info@wolterra.nl.

Kan ik ook mijn vachten wol inleveren voor verwerking?

Jazeker! Wij kunnen daar maatwerk van maken. Voor afspraken, tarieven, levertijden en leveringsmogelijkheden vragen wij u contact met ons op te nemen via de telefoon op 085 822 33 48 of stuur een e-mail naar info@wolterra.nl.

Werken Wolterra-producten wel?

Ja, Wolterra-producten werken – op meerdere manieren! Als eerste bevat wol voedingsstoffen voor planten – die zijn daarin opgenomen doordat de schapen gras eten en een deel van de stoffen die daarin zitten komen in de vacht terecht – 10,8% stikstof, 1,4% fosfaat, 5,2% kalium en 4% zwavel. Deze stoffen worden dan weer gebruikt door uw planten om te groeien. Vervolgens zijn wolvezels in staat water vast te houden – tor wel 350% van hun eigen gewicht. Dat helpt planten om droge voeten te houden en het opgenomen water weer af te geven in droge tijden. Ook helpt wol om de structuur van de bodem te verbeteren door deze losser te maken, waardoor planten makkelijker en dieper kunnen wortelen. Ten laatste, als 100% biologisch product, wordt de wol ook weer afgebroken door het bodemleven.

Is er onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van Wolterra-producten?

Op dit moment lopen er veel onderzoeken. De eerste onderzoeksresultaten zijn bemoedigend, maar wij zullen de vraag regelmatig voorzien van een actueel antwoord.

Zijn Wolterra-producten gecertificeerd?

Bij Wolterra zijn we bezig met onze Skal-certificatie. Skal is een onafhankelijke organisatie en ziet erop toe dat een biologische productie in Nederland ook daadwerkelijk aan de biologische wet- en regelgeving voldoet. Doelstelling van Skal is het bevorderen van de juiste aanduiding van biologisch voortgebrachte producten. Het gaat erom dat wat ‘biologisch’ wordt genoemd ook daadwerkelijk biologisch is! 

Waarom is certificering nodig?

Hiermee willen we laten zien dat Wolterra biologisch produceert en zich inspant om dat te blijven doen. Er vinden jaarlijkse controles plaats en onze gehele productieketen wordt doorgenomen, zodat ingangscontrole van grondstoffen (wol) en ook de verwerking, verpakking en aflevering op de juiste manier plaatsvinden. 

Hoe is Wolterra ontstaan?

Schapenscheerder Dirk Jan van Dalfsen uit Ermelo richtte Wolterra (in 2021) op. Hij startte met het omzetten van de wol die ‘overbleef’ na het schapen-scheren in wolkorrels. De kiem van deze activiteiten lag in het feit dat schapenwol een afvalproduct was geworden: schapenhouders moeten zelfs betalen voor het inleveren ervan. Deze ontwikkeling noopte tot vindrijkheid, schapenhouders moesten op zoek naar vernuftige oplossingen voor hun schapen. Dirk Jan pakte deze handschoen op, en kwam iets op het spoor… Iets dat perspectief bood. Zozeer zelfs, dat het vanaf 2021 uitgroeide tot wat nu Wolterra is. 

Kan ik op bezoek komen?

In beperkte mate en altijd op afspraak.

Geeft Wolterra productdemonstraties?

Nee, dat is helaas niet mogelijk.