VOLG ONS

Nieuwsbrieven

Naar alle waarschijnlijkheid gaat bodemverdroging in de toekomst een grote rol spelen, en dat maakt wateropslag nu al tot een actueel thema. Wolkorrels zouden hier een positieve rol in kunnen spelen, maar verder onderzoek is gewenst. Gelukkig verrichtte studente Anouk Heezen hier recentelijk onderzoek naar, dit in opdracht van Eijkelkamp en Soil Valley.

Haar onderzoek toonde aan:
• dat wolkorrels inderdaad een positieve invloed hebben op het vasthouden van water; • dat de juiste dosering ook van belang is: meer korrels blijken niet per se beter.

Dit zijn de eerste resultaten, het onderzoek loopt nog door.

Startup Sproutfull verrichtte in onze opdracht een duurzaamheidsmeting m.b.t. onze wolkorrels. Ze deden hiervoor een zogenaamde levenscyclusanalyse (LCA), met als resultaat: onze wolkorrels staan voorlopig als bijna klimaatneutraal te boek. Waarschijnlijk vindt verder onderzoek in de toekomst nog plaats, maar in vergelijking met andere bestaande wolverwerkingsmethoden (verbranding, verscheping, opslag), die geen van allen resulteren in een product, vormen onze wolkorrels wél een circulair product, tegen slechts een geringe CO2-belasting.

Kortom, kopers van onze wolkorrels leveren indirect dus een positieve bijdrage aan het klimaat!

Vanaf komend voorjaar gaan we met Wolterra kant-en-klare displays leveren voor de verkoop van onze wolpellets/wolkorrels. In de display passen maximaal 12 zakjes wolpellets (450 ml/stuk). Met deze displays bieden we schaapskooien, winkels en bedrijven die ons duurzame product belangrijk vinden, een kant-en-klaar verkoopproduct (met een aantrekkelijke winstmarge). Tegelijkertijd kunnen consumenten zo op een laagdrempelige manier kennismaken met de wolpellets (voor in hun bloembakken en tuin), tegen een relatief klein bedrag.

Via een voorinschrijving kunt u de displays nu al bestellen, klik daarvoor op de onderstaande button en mail ons uw wensen.


Cadeautip!

Onze wolpellets-zakjes zijn ook héél leuk om weg te geven.

We hebben vrolijk nieuws voor u! Gisteravond hebben we met onze Wolterra-inzending ‘Schapenwol van kostenpost tot een waardevolle circulaire grondstof’ de 3e prijs gewonnen tijdens de uitreiking van de prestigieuze Jan Terlouw Innovatieprijs. De 1e prijs ging naar Bondus en de 2e prijs naar Pauline van Dongen met het Suntex-project.

De Jan Terlouw Innovatieprijs is sinds 2011 een jaarlijkse prijs van netwerkorganisatie Kiemt en heeft als doel om innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. Kiemt wordt gevormd door talloze ondernemers, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden en wil duurzame ondernemers verbinden met de juiste deskundigen.

Wij zijn erg blij met deze prijs! Omdat dit (vanuit duurzaamheidsdeskundigen) een mooie erkenning voor onze visie en wolkorrel-producten is. Daarnaast levert deze 3e prijs ons concreet € 2.000 op, ontvangen we 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt, zijn we 1 jaar gratis netwerkpartner van Kiemt en krijgen we een voorlichtingsgesprek Intellectueel Eigendom van het Octrooicentrum cadeau. Kortom, dankzij deze 3e prijs kunnen we onze onderneming en producten op meerdere niveaus verder ontwikkelen.

En nu gaan we, met een vandaag wel bijzonder vrolijk humeur, weer snel aan de slag met het in orde maken van onze productielijn en met onze verdere onderzoeken!

Netwerkorganisatie Kiemt gaat jaarlijks op zoek naar de meest innovatieve en duurzame ondernemer van Oost-Nederland en reikt daarvoor sinds 2011 de Jan Terlouw Innovatieprijs uit. En onze inzending ‘Schapenwol als kostenpost wordt verwerkt tot een waardevolle circulaire grondstof’  behoort tot de 6 genomineerden voor de bokaal van 2023!

Op 28 september maakt Kiemt tijdens het innovatieve festival The Future of Us – Breaking down Barriers 3 winnaars bekend. Oud-minister  Jan Terlouw zal de prijzen hoogstpersoonlijk uitreiken.

WEBSITE OVER SCHAPENWOL ALS MESTSTOF
Op 22 mei vond de lancering van de website geldersewolpotgrond.nl plaats. Het betreft een informatiewebsite over schapenwol als groeibevorderend product voor bomen, planten en moestuinen in de Gelderse circulaire economie. Op de site vindt u zowel nieuws– als achtergrondartikelen en zelfs een uitgebreide, wetenschappelijke kennisbank.

De kiem van deze nieuwe activiteiten ligt in het feit dat schapenwol de laatste jaren een afvalproduct is geworden: schapenhouders moeten zelfs betalen voor het inleveren ervan. Deze ontwikkeling noopte ons tot vindrijkheid, we moesten op zoek naar vernuftige oplossingen voor onze eigen schapen en voor de circa 800.000 andere wolfabriekjes die in ons land grazen. We pakten deze handschoen op, en, we kwamen iets op het spoor… Iets dat perspectief bood. Zozeer zelfs, dat het vanaf 2021 uitgroeide tot een nieuwe bedrijfsactiviteit.
Dit hoopgevende perspectief betreft de mogelijkheid om schapenwol te verwerken tot een vruchtbare meststof. Onder andere het grote wateropnemend vermogen maakt wol zeer geschikt voor meststoffen. In sommige andere landen (zoals Oostenrijk) gebruiken ze schapenwol daarom al als mestbestanddeel, door er wolpellets van te maken. In Nederland was dit nog niet het geval en daarom verkenden en verkennen wij de mogelijkheden hiervoor. 

Dit onderzoek bracht en brengt ons naar vele nieuwe werelden en verrassende samenwerkingen. Zo ontvingen we de Groene Pauw Award 2021 van Gemeente Ermelo, kregen we een subsidie van de Europese Unie, klopte het NOS Journaal bij ons aan (bekijk ons item vanaf minuut 14.27) en onderzoeken we samen met WUR-studenten of jonge bomen dankzij schapenwol zonder extra water zouden kunnen. Via onze nieuwsbrieven maken we u (elk kwartaal) graag deelgenoot van deze avonturen. 

De kiem van deze nieuwe activiteiten ligt in het feit dat schapenwol de laatste jaren een afvalproduct is geworden: schapenhouders moeten zelfs betalen voor het inleveren ervan. Deze ontwikkeling noopte ons tot vindrijkheid, we moesten op zoek naar vernuftige oplossingen voor onze eigen schapen en voor de circa 1 miljoen andere wolfabriekjes die in ons land grazen. We pakten deze handschoen op, en, we kwamen iets op het spoor… Iets dat perspectief bood. Zozeer zelfs, dat het vanaf 2021 uitgroeide tot een nieuwe bedrijfsactiviteit.
Dit hoopgevende perspectief betreft de mogelijkheid om schapenwol te verwerken tot een vruchtbare meststof. Onder andere het grote wateropnemend vermogen maakt wol zeer geschikt voor meststoffen. In sommige andere landen (zoals Oostenrijk) gebruiken ze schapenwol daarom al als mestbestanddeel. In Nederland was dit nog niet het geval en daarom verkenden en verkennen wij de mogelijkheden hiervoor. 

Dit onderzoek bracht en brengt ons naar vele nieuwe werelden en verrassende samenwerkingen. Zo ontvingen we de Groene Pauw Award 2021 van Gemeente Ermelo, kregen we een subsidie van de Europese Unie en klopte de NOS aan voor een bezoek. Via onze nieuwsbrieven maken we u (elk kwartaal) graag deelgenoot van deze avonturen.