VOLG ONS

Hoe de ‘waardeloze’ schapenwol zich ontpopte tot een waardevolle, vruchtbare bodemverbeteraar

De kiem van deze nieuwe activiteiten ligt in het feit dat schapenwol de laatste jaren een afvalproduct is geworden: schapenhouders moeten zelfs betalen voor het inleveren ervan. Deze ontwikkeling noopte ons tot vindrijkheid, we moesten op zoek naar vernuftige oplossingen voor onze eigen schapen en voor de circa 800.000 andere wolfabriekjes die in ons land grazen. We pakten deze handschoen op, en, we kwamen iets op het spoor… Iets dat perspectief bood. Zozeer zelfs, dat het vanaf 2021 uitgroeide tot een nieuwe bedrijfsactiviteit.
Dit hoopgevende perspectief betreft de mogelijkheid om schapenwol te verwerken tot een vruchtbare meststof. Onder andere het grote wateropnemend vermogen maakt wol zeer geschikt voor meststoffen. In sommige andere landen (zoals Oostenrijk) gebruiken ze schapenwol daarom al als mestbestanddeel, door er wolpellets van te maken. In Nederland was dit nog niet het geval en daarom verkenden en verkennen wij de mogelijkheden hiervoor. 

Dit onderzoek bracht en brengt ons naar vele nieuwe werelden en verrassende samenwerkingen. Zo ontvingen we de Groene Pauw Award 2021 van Gemeente Ermelo, kregen we een subsidie van de Europese Unie, klopte het NOS Journaal bij ons aan (bekijk ons item vanaf minuut 14.27) en onderzoeken we samen met WUR-studenten of jonge bomen dankzij schapenwol zonder extra water zouden kunnen. Via onze nieuwsbrieven maken we u (elk kwartaal) graag deelgenoot van deze avonturen.